Är konst ett lukrativt yrke?

Alla som är utbildade som konstnärer, vet förmodligen hur tufft det kan vara att hitta ett välbetalt arbete. De människor som har en högskoleutbildning i bagaget är dem som har det svårast att ta sig in på arbetsmarknaden och tjäna pengar. Tyvärr är gratisjobb betydligt vanligare än att bli betald som konstnär och detta innebär inte bara målare utan även designer och illustratörer har svårt att slå sig fram. En studie har visat på att cirka var femte konstnärsutbildad person är arbetslös och de som har lyckats hitta någon form av anställning, får harva sig fram. Dem som klarar sig någorlunda bra är dem som startar upp sina egna företag eller dem som har föräldrar som stöttar dem ekonomiskt. Med detta sagt betyder det emellertid inte att bara rikemansbarn har råd att bli konstnärer men generellt sett så är det lättare för dessa människor att lyckas inom konsten.

Konstnärer tjänar inte mycket på sin konst

Nuförtiden blir det allt svårare för konstnärer att livnära sig helt och fullt på sin konst. Ofta behöver de ta andra arbeten vid sidan om konstnärskapet för att få ekonomin att gå ihop. Deras situation tenderar också att övergå i ett “hoppande” mellan arbetsplatser istället för att få en fast anställning.

Trots detta anser många konstnärer att de aldrig någonsin skulle vilja byta yrke. Men tyvärr har det blivit så att folk inom dessa branscher lägger ned allt mindre tid på sin skaparglädje och därför kan det hända att kreativiteten i samhället inte tas till vara som den borde. Staten har dock infört en högre kulturbudget under vissa skeden men detta har inte alltid gynnat alla typer av konstnärer.

Vad är konst?

En svår fråga som många undrar över är “vad är egentligen konst?”. Det finns inget bra svar på det. Man kan lika gärna mötas av konst när man klickar runt på nätet som man kan mötas av det när man går på ett museum eller letar taklampor för en ny inredning. Konst är ett brett begrepp som även innefattar design, musik, litteratur och en rad andra saker.

Prioritering hos inhemska konstskolor

I Sverige men även i flera andra europeiska länder, tycker många företag om att gynna det egna landets konst- och designskolor och deras elever. Detta betyder att folk som studerat i utländska skolor som må vara hur erkända och etablerade som helst, ändå bortses om de kommer tillbaka till sitt hemland och söker ett jobb där. I Sverige är det Beckmans Designskola där många företag beger sig för att rekrytera, i London värdesätter man elever från exempelvis Central St. Martins och i USA är det Parsons School of Design som ligger i fokus.

Dock är många av konst- och designkurserna i de olika länderna mycket lika varandra men trots detta så föredrar många länder sina egna skolor framför de utländska, hur egendomligt det än må vara.

publishable-mag