Lars Lerin

Lars Lerin har under det senaste decenniet varit en av Sveriges absolut mest uppmärksammade konstnärer. Vare sig det handlar om att han ska slå upp portarna till sitt konstgalleri trots den pågående pandemin eller har varit fast i Brasilien i tre månader på grund av densamma, Sverige är alltid nyfikna på vad Lerin gör.

De problematiska första konstnärsåren

Lerin föddes i den lilla svenska staden Munkfors år 1954. Under början av 1980-talet studerade han konst vid Valand i Göteborg. Under sina unga år förde han en relativt problematisk tillvaro. Konstnärslivet var till en början fattigt och Lerin brottades under många år med drogproblem. Den här tiden skildras bland annat i en uppskattad dokumentär som visades på SVT år 2012. I någon mån går det att säga att det var samma dokumentärfilm som lyfte Lerin från att vara en halvkänd konstnär till att bli något av en svensk superstjärna. Nu går det att köpa posters med Lars Lerins motiv på. Hos Dearsam hittar du vackra ramar som passar till Lerins och andra motiv.

Rätt ut i offentligheten

Dokumentärfilmen skjutsade som sagt in Lerin i offentligheten. Efter filmen följde sommar- och vinterprat i P1, tillslut en TV-serie i flera delar, Vänligen Lars Lerin. Som medelålders man har Lerin helt enkelt kommit att bli väldigt framgångsrik. Det går inte att säga annat om en man som fått en permanent utställning tillägnad till sitt konstnärskap. Den permanenta utställningen hittar du på Sandgrund i Karlstad. Utställningen bär titeln Sandgrund Lars Lerin och visar mängder av verk av Lerin samt verk skapade av andra konstnärer som knyter an till samma tematik.

Folklig och uppskattad av kritiker

Lerin har lyckats med något som väldigt få klarar av, nämligen att bli både folklig och omtyckt av svårflörtade konstkritiker. I sitt konstnärskap har han utforskat allt från den värmländska naturen i trakterna där han växte upp till urbana stadsmiljöer. Mycket har också tillägnats de många resor han gjort.

publishable-mag