Stockholms ledande klassiska konstmuseer

Stockholm har många fina konstmuseer, såväl klassiska som moderna, vilka lockar hundratusentals besökare varje år. Pampiga byggnader, slående omgivningar och fascinerade föremål – oavsett vilket museum man väjer att besöka är ett besök en resa genom konst och kultur, genom tid och rum.

Nationalmuseum

Ett av de mest kända konstmuseerna är Nationalmuseum, vilket är beläget på Blasieholmen i Stockholm. Detta statliga museum har till uppgift att främja konsten och här kan besökaren se måleri, design, porträttfotografier, miniatyrer, skulpturer, konsthantverk och mycket mer. Samlingarna består av runt 700 000 föremål, daterade från cirka år 1500 upp till våra dagar, alltså från sen medeltid till nutid. Vid sidan av de föremål som kan beskådas på Nationalmuseum förvaltar man också statens porträttsamling som återfinns på Gripsholms Slott i Mariefred, Gustavsbergssamlingen med cirka 40 000 föremål, slottssamlingar samt den konst som finns på Svenska Institutet i Paris, Frankrike. På Nationalmuseum finns de permanenta samlingarna men också temporära utställningar såsom den om Pär Engsheden och de klänningar han skapade för Sara Danius.

Köpa konst

När man nämner Nationalmuseum tänker många på de stora väggmålningarna i trapphuset, Rembrandts “Kökspigan”, Zorns “Midsommardans” och Roslins “Damen med slöjan” och man önskar att man hade många miljoner över på banken. Det är inte alla förunnat att köpa sig en målning av en stor konstnär men alla kan vi pryda våra väggar med konst! På Desenio Outlet hittar man alltid billiga tavlor och kan shoppa allt från svartvita posters och konstmotiv till fotokonst och barntavlor. Ny konst kan förändra ett hem, skapa dynamik i ett rum och ge en bostad en helt ny känsla och atmosfär.

Prins Eugens Waldemarsudde

Ett annat populärt konstmuseum är Prins Eugens Waldemarsudde, beläget på Kungliga Djurgården i Stockholm. Här bodde ursprungligen Prins Eugen och man kan vid ett besök se ett urval av hans egen konst. Han var en duktig och uppskattad landskapsmålare även om han under sin livstid inte blev så uppskattad som han blivit av eftertiden. Prinsen var också en flitig konstsamlare, varför man även kan se andra konstnärers målningar från såväl prinsens tid som idag. Museet har såväl permanenta som tillfälliga utställningar och också en trädgård med magisk utsikt över Stockholms hamninlopp som lockar till besök året om. I trädgården finns, bland annat, extraordinära blomsterlandskap och skulpturer av Carl Milles.

Thielska Galleriet

På Kungliga Djurgården hittar man också Thielska Galleriet. Huset byggdes för Ernest Thiel, bank- och finansman med en omfattande konstsamling. Men inte bara konsten förvarades här utan Ernest Thiel bodde också här fram till år 1924 och idag kan man se hans hem, mer eller mindre i bevarat och ursprungligt skick. Thielska är ett något mindre museum än de andra två men ger ändå besökaren möjlighet att se verk av bland andra Carl Larsson, Anders Zorn, Eugène Jansson och Edvard Munch. Något man inte ska missa är Nietzsches dödsmask!

Förändra ditt hem med ny konst

Hem- och inredningstidningar, stylister, inredningsfirmor och andra använder sig i alltid av konst för att ge ett hem rätt känsla. En annan sorts konstmuseum än de nämnda är Fotografiska som inspirerar alla sina besökare till att fota mer, lära sig mer om foto och även låter dem förföras av stora fotografer. Fotokonst är ett sätt att också förändra och lyfta sitt hem och för att få ytterligare inspiration kan man besöka Desenios inspirationsrum där man får tips och idéer om hur man skapar den där perfekta tavelväggen.

publishable-mag