Picasso

Denne kände, spanske konstnären och poeten Pablo Ruiz Picasso föddes i Málaga i Andalusien i oktober 1881 och dog i Mougins i Provence i april 1973.

Pablo Picasso var son till José Ruiz y Blasco som var målare och konstprofessor och hans fru María Picasso y López. Pablos mamma hade en komplicerad förlossning och när barnmorskan trodde babyn var dödfödd tog hon hand om modern. Däremot såg Picassos farbror att det lilla barnet var vid liv och han andades då in cigarrök i pojkens näsborrar. Då kvicknade den lille till och började äntligen gråta.

Picassos första verk

Det var Picassos far som lärde honom bildkonstens grunder, både figurteckning och att måla med olja. Redan som liten visade han på att han hade en konstnärlig talang. När Picasso endast var åtta år hade han redan målat ”Picador”, ett av hans kändaste konstverk. Som tioåring valde han att signera sina verk med Picasso som var moderns flicknamn.

Konststudier

Under åren 1895–1904 studerade han i Barcelona. Där studerade han vid flera konstskolor och ofta på dem där hans far hade en tjänst. På San Fernandos Kungliga Akademi studerade han mindre än ett år för att sedan ta examen. Man kan dock inte påstå att hans konstverk kan användas som speglar eftersom motiven är mer surrealistiska och liknar inte ett ansiktsporträtt.

De tidiga verk Picasso målade, till exempel ”Porträtt av Coquit” (1901), avspeglar jugendstilen och även den postimpressionistiska målarkonsten. Dessa stilar lärde han sig när han var på besök i Paris och genom att läsa tidskrifter i Barcelona. Picassos konstverk 1901–1904 som kallas ”den blå perioden” består mest av motiv av lidande och fattiga människor och ett exempel är ”Den gamla gitarristen” (1903).

År 1904 bosatte sig Picasso i Paris och där började han umgås med andra konstnärer och författare. Nu målade han med ljusare färger den perioden kallades för ”rosa perioden”. Ett av hans kända verk under denna period var ”Pojke med häst” (1905).

publishable-mag