Konst på tapeten

Det finns flera sätt än ett att ha konst på väggarna – tapeter i sig kan till exempel vara verkliga konstverk. Vad sägs till exempel om en tapet skapad av Andy Warhol? Den visades upp under en utställning anordnad av Nationalmuseum och Moderna muséet, där man lät tapetsera en hel vägg med denna tapet, och sedan hängde konstverk av andra konstnärer på väggen – konstnärer som liksom Warhol närmast kunde kallas ”konstentreprenörer”. På det sättet kan en tapet utgöra konst som förmedlar ett budskap.

Tapeten kan dock även vara ett konstverk på ett mer uppenbart sätt, det vill säga genom att vara vacker. Man behöver inte gå längre än till de tapeter skapade av Josef Frank och Estrid Ericson för Svenskt Tenn. Där trängs blommor, fåglar och elefanter i sinnrika och färgglada mönster som skulle lysa upp vilket rum som helst.

Idag har det också blivit populärt med fototapeter, och de erbjuder helt nya möjligheter att förvandla tapeter till konst. Med en fototapet kan man till exempel låta motivet från ens favorittavla täcka en hel vägg, och göra hela väggen till ett konstverk, eller förvandla ens egna bilder till konst genom att låta dem ta upp en central plats i rummet. Tapeten har en lång historia, som sträcker sig tillbaka ända till 1600-talet i Sverige, och i och med att den hela tiden fortsätter att utvecklas, med innovationer som fototapeten, har den sannolikt även en långt framtid framför sig.

publishable-mag