Impressionisten Renoir

Den franske konstnären Pierre Auguste Renoir föddes den 25 februari 1841 i staden Limoges. Familjen flyttade till Paris när Auguste var tre år och det var i Paris som han kom att leva och verka under större delen av sitt liv. Auguste Renoir avled i sitt hem i Cagnes 78 år gammal den 3 december 1919. Auguste Renoir kom att bli en av impressionismens mest betydelsefulla målare genom tiderna med en mängd oförglömliga verk som till exempel Boulevard med Folkvimmel, Fru Charpentier med två barn och Sisley och hans fru.

Tycker man om Renoirs verk kan man njuta av dem på många konstmuseum världen över. Vill man ha ett verk av den store mästaren själv kostar det dock en rejäl slant. Det finns dock betydligt billigare alternativ än att köpa ett original. det finns konst på allaannonser från andra konstnärer men också från Renoir och där kan man hitta många vackra tavlor till ett bra pris. Renoir själv startade sin karriär som lärling hos en porslinsmålare och under en period försörjde han sig även genom att måla rullgardiner. Fritiden ägnade han dock åt att studera konst.

Man framför målningar

1864 ställde Renoir ut sin tavla Esmeralda och i samband med utställningen kom han i kontakt med Claude Monet, Frédéric Bazille och Alfred Sisley. Det var tillsammans med dessa konstnärer som Renoir grundade den konstinriktning som kom att kallas impressionismen. Detta namn inspirerades av en av Monets tavlor, Impression, och blev därefter konstinriktningens namn. Renoir räknas även som en av fransk konsts främsta kvinnoskildrare.

De framgångsrika åren

I slutet av 1870-talet vann Renoir kritikernas gunst och etablerade sig som erkänd konstnär. Han målade tavlor på beställning från societeten i Paris och ställde även ut sina verk på många gallerier. 1883 höll han sin första enmansutställning och framgångarna fortsatte. Vid den här tiden var han även ekonomiskt oberoende, något som var ganska ovanligt för konstnärer under den här tiden. Många kämpade för sin överlevnad och vann inte erkännande förrän efter sin död. Renoir kunde dock välja vad han ville göra och ställde ut sina verk som fortsatte att sälja bra.

Kvinna som betraktar konst

Renoirs favoritmotiv var kvinnor och barn. Han målade mest i olja men gjorde även många etsningar, litografier och pasteller. Vid tiden runt 1880 och framåt kunde man också se att Renoir mer och mer började intressera sig för klassisk konst och detta märks tydligt i hans målningar från den här tidsperioden.

På äldre dagar drabbades han hårt av ledinflammationer som naturligtvis hämmade hans skapande. Tillståndet förvärrades med tiden och till slut kunde han inte använda vare sig fötter eller händer. Han fortsatte dock att måla med penseln fastbunden vid armen så långt han kunde fram till sin död. Idag kan man betrakta Renoirs konst världen över men det är få förunnat att äga ett eget verk. Donald Trump hävdar att han äger en äkta Renoir, det skall vara den berömda målningen Två systrar på terrassen som pryder en av väggarna i Trumps hem.

publishable-mag