Handla med konst

Det var under 1980-talet som investerare började investera i konst. Det var modernt att investera i konst och många som hade pengar satsade på konst som som komplement till aktier. Man kunde till och med låna pengar för att köpa konst. Det hela blev ledde till den bubbla som sprack i och med den ekonomiska krisen 1992. Det vi kan lära oss av den tiden är att inte köpa konst som du bara köper för köpandets skull. Köp inte konst som du inte tycker om utan satsa på konst som du genuint tycker tillför dig något. Konst behöver inte vara vackert utan konst kan vara intressant på andra sätt, den väcka frågor eller ämnen du knappt har berört i tanken tidigare.

Fotografi är också konst

Att köpa konst kan precis som andra investeringsformer vara mycket riskabelt. Precis som aktiemarknaden går det trender i konstvärlden. Till skillnad från att spekulera i andra investeringar ska konsten skänka dig glädje med en gång då den hänger på din vägg eller på annat sätt är placerad i din närhet. Konst kan vara så mycket, inte bara en tavla. Det kan vara skulptur, ett textilt verk eller varför inte fotografi. Så tänk på att din investering ska vara till glädje för dig med en gång medan du väntar på den framtida möjliga avkastningen. Därför är det så viktigt att välja konst som du tycker om. Konst som investering ska ge dig något så fort den kommer i din ägo vilket inte gäller för många andra investeringsformer. Till exempel en aktie är ju knappast någon till gagn innan den är såld och knappast vacker att hänga upp på väggen. Ett sätt att hålla koll på sin ekonomi kan man ta hjälp. finansly.se hjälper dig med din privatekonomi. Bland annat kan de hjälpa dig till hur man bäst ökar sina tillgångar, deklarerar och pensionssparar.

Tips för dig som vill investera i konst

Ett uttrycksfullt måleri

Det finns några handfasta tips för dig som söker råd. För det första ska du alltid köpa det som du tycker om. Som sagt en investering i konst ska du leva med på väggarna. Då har du kanske inte bara skaffat dig en framtida guldgruva utan också investerat i ett trivsamt under tiden. Gå helt enkelt på din magkänsla. Förutom att köpa det du tycker om kan lära dig lite om det samtida konstlivet. Ett enkelt sätt att lära sig om nutidens, och framtidens, konstnärer är att gå på konstskolornas slututställningar. Varje konstskola brukar ha en stor utställning vid terminens slut. Fler sätt att hitta unika konstnärer är ett ytterligare sätt att leta i din egen omgivning. Besök konstnärer direkt i deras ateljéer och fråga om du kan få köpa ett konstverk. Köper du direkt att konstnären kan du också skippa arvodet som galleriet annars tar, vilket brukar vara 25%. Men självklart behöver inte bra konst vara nygjorda av konstnärer som lever och verkar idag. det kommer fortfarande ut verk på marknaden som varit borta under lång tid som har varit i ägo hos någon annan. Det är helt klart värt att titta på andrahandsmarknaden precis som att hålla koll på nya konstnärer.

publishable-mag