Fotografi som konstform

Fotografi betraktas ofta som någonting mitt emellan mekaniska avbildningar och hög konst. Beroende på vem du talar med kan du alltså få höra ganska olika åsikter om huruvida ett foto kan bedömas vara ett konstföremål eller inte. Själva problematiken ligger i att det kreativa elementet inte ligger i att det hålls i penslar eller skulpteras i lera utan att det är en maskin som skapar föremålet.

Riktigt så enkelt är det dock inte. Visst kan en semesterbild utan någon speciell eftertanke inte direkt kallas kreativ eller konstnärlig, men när ett motiv är genomtänkt, tankeprovocerande och skapat med olika ljussättningar och kameratekniker blir det en helt annan fråga. Det är inte för inte som många dekorerar sina hem med egna eller andra fotografers verk genom att skaffa ramar som framhäver och förhöjer deras motiv. Det är heller ingen tillfällighet att många av världens bästa museer inkluderar fotografi som konstform och foto ingår som en del av utbildningen

för dem som till exempel studerar på Konstfack eller går på konstkurser.

Olika typer av konstfoto

Konstfoto kan variera enormt. Det kan exempelvis vara en fråga om spännande porträtt av kända och okända människor, noggrant arrangerade stilleben eller blandtekniker där fotografen manipulerat eller berikat bilderna med andra material och konstformer. Ett konstfoto kan också vara extremt surrealistiskt eller knivskarpt och uttrycksfullt. Medan Andy Warhols postmodernistiska bilder handlade om sociala kommentarer och ett ifrågasättande om kulturen är Annie Leibovitz porträtt allt ifrån enkla och uttrycksfulla till extremt påkostade och teatraliska.

Om du själv skulle vilja syssla med konstfoto är det viktigt att du hittar ditt personliga uttryck. Lär dig att behärska olika tekniker med kameran så att den blir ett värdefullt verktyg i dina händer och var inte rädd för att experimentera. Gå ut i naturen och hitta unika detaljer, fokusera på former och färger i ditt hem eller fråga vänner om de vill vara dina modeller. Ju mer du sysslar med fotograferandet desto fler idéer kommer du att få, och genom att sätta upp dina bilder på väggarna kan du berika din tillvaro på ett nytt och kul sätt. Du kanske till och med kan göra en liten fotoutställning på jobbet eller via den lokala konstklubben?

publishable-mag