Billiga “konstnärliga” trick

 

Ibland kan man se hur “konstnärer” tar till enkla trick för att göra sig ett namn och bli uppmärksammade. Att placera titeln “konstnär” inom citationstecken är ett sätt att markera dessa genvägar till “berömmelsen”. Det kan säkerligen upplevas som provokativt och stötande att förhålla sig på detta kallsinniga sätt till konstnärsgebitet och de alster som här åsyftas.

Ett enkelt sätt att ta genvägar till berömmelsen är att göra det alla vet är möjligt men ingen gör därför att det är just en genväg, det är för enkelt och alla vet om det. Ibland kommer det trots detta människor som gör det ingen annan vill, bryter gränserna och provocerar. Som när man doppar ner Jesus i piss det är en provokation, en smaklös, billig provokation – men knappast konst. Ingen människa skulle ens komma på tanken att stoppa ner Jesus i sitt eget piss om det inte vore för att man har ett överdimensionerat behov av bekräftelse och uppmärksamhet. Det är lågt, det är billigt, det är narcissistiskt. Det handlar inte om bildkonst, det handlar om ett behov att bli sedd.

Att göra billiga poänger genom att provocera religiösa symboler är verkligen en genväg till berömmelsen och det finns flera exempel på detta. Utställningen Ecce Homo , den som är riktigt slipad kanske har lagt “konstnärens”namn på minnet men de flesta har inte gjort det. De som såg utställningen gjorde det inte av beundran för konstnären utan för att beskåda det enkla konstnärliga tricket. Alla som kan sin Bibel vet att Pilatus säger “Se människan” (Ecce Homo) och visar Jesu pryglade kropp. Att omvandla detta offer, denna pryglade kropp, till en transvestit på en bögfest kan aldrig bli något annat än ett billigt trick för att få bekräftelse och uppmärksamhet. Och ja, det lyckades. Ett tag.

publishable-mag