Sängar som konst?

De flesta kanske inte tänker på en säng som något vackert eller konstnärligt, men det finns undantag från detta. Det tyckte i alla fall arrangörerna av konstinstallationen på Örebros slott, där just en säng står i fokus. Det handlar så klart inte om vilken säng som helst, utan om den säng som alltid står bäddad i väntan på ett eventuellt besök från kungen. I samband med att residensvåningen på slottet visades upp för allmänheten hade konstnären Gerd Göran utsmyckat sängen med olika sorters gräs och ett egendesignat täcke. Göran säger själv att hon inte tyckte att sängen såg ”särskilt kunglig ut”, då den var ljus och enkel, och att hon tyckte att hennes täcke skulle passa den bra och förändra dess utseende.

Även om man inte bor på ett slott kan man dock bädda sin säng kungligt, om man bara har en säng värdig en kung. En kontinentalsäng slår till exempel säkerligen de flesta sängar på de svenska slotten när det gäller komfort. Du hittar ett brett utbud av kontinentalsängar och andra sängmodeller på Furniturebox.se, så att du kan skapa din egen konstinstallation i sovrummet.

Det kan faktiskt sägas ha varit precis det som konstnären Tracey Emin gjorde när hon skapade verket ”My Bed”. Konstverket bestod, precis som titeln antyder, av hennes säng, precis som den ser ut i hennes sovrum: obäddad, med kläder och annat utspritt på och kring den. Verket skapades år 1998, och ställdes ut på Tate år 1999.

publishable-mag