Ingenting är heligt

 

Vilken är konstens uppgift? Är den till för att försköna världen och vara dekorativ? Ska den roa och underhålla? Provocera och riva personliga gränser? Skaka om

? Svaret är nog att det finns konst för alla. Konsten skall försköna och därav kommer begreppet de sköna konsterna Konsten ska underlätta tillvaron och skingra vardagens ibland grådassiga toner. Konst och kultur ska glädja och skapa hopp.

Man behöver inte sticka under stol med att en del människor utnyttjat provokationen för att genom sin konst skapa uppmärksamhet kring sig själva. Kulturen blir alltmer narcissistisk. Samhället i stort utvecklas åt det narcissistiska hållet och detta undgår heller inte dagens konstnärselit. Vill man ha uppmärksamhet så skyr människan inga medel vilket man ser på de utställningar som skickas på turnéer runt världen. Uppstoppade katter och människolik, krucifix i piss och så vidare. Ingenting är heligt, ingenting är tabu, ingenting är egentligen intressant. Hur intressant blir konsten när alla gränser rivits och allt heligt utplånats? Det finns en fara i detta med att riva alla gränser. Ingenting känns längre intressant. Ingenting förvånar. Faran med det är att tristessen är det tillstånd som breder ut sig i ett samhälle där det heliga och respekten för gudomen avvecklats.

 

publishable-mag