Gemensamma konstprojekt

Är man inte konstnär själv, tänker man ofta på konst som något man betraktar, antingen att det är en tavla eller en installation av något slag. Men konst kan också vara ett gemensamt projekt där processen är lika viktig eller till och med viktigare än slutresultatet. Att delta i ett sådant konstprojekt är ofta en rolig upplevelse och efteråt kan man stolt peka på resultatet och säga att man var en del i det. Det är vanligen en uppsluppen och trevlig stämning när man skapar tillsammans.

Att rita och skriva tillsammans är ett enkelt projekt man kan dra igång själv. Med ett stort papper uppspänt på en skiva och utrustad med en bunt Pennor i olika färger med tryck kan man ge sig ut på stan och ställa sig på en plats där det passerar mycket folk. Det kan vara bra att ha gjort en skylt först som förklarar projektet och också vilket tema det har. Samtidigt kräver det att man är utåtriktad själv och bjuder in folk att delta. Det kan till en början vara enklast att få med barn i projektet. Ha ett tydligt tema, dela ut pennorna och be folk skriva eller rita något utifrån temat. Det kan vara ett enkelt tema, som “semester” eller “favoritmat” eller så kan man välja något som engagerar folk och rör upp känslor.

En annan variant är att spela in ljud i offentlig miljö och göra om det till musik. Tänk taktfasta steg, harklingar, en moped som gasar, en skatas hesa skratt, barn som gör hoppsasteg, en hunds klickande klor mot asfalten, någon som ropar … Låt vissa ljud återkomma medan andra, som en röst som säger ett ord, kan dyka upp och överraska någon enstaka gång.

Att smycka en trädgård tillsammans kan bli riktigt fint. Man kan göra vimplar i tyg och hänga upp mellan träden eller mellan hus. Börja med att ställa upp ett långt bort och täck det med papper, plast eller en vaxduk. Klipp ut lakansväv i olika färger i kvadrater. Häll upp textilfärg på papptallrikar och ställ fram penslar i olika storlekar. Bjud in förbipasserande att måla eller skriva på varsin tygbit. Det kommer att bli en färgglad blandning av bilder, ord och symboler. När färgen har torkat ordentligt och eventuellt har fixerats häftar du upp vimplarna på ett snöre (du kan vika överkanten av tyget runt snöret och sedan häfta). Häng upp vimplarna kors och tvärs i trädgården och bjud sedan in till en gemensam picknick för att fira installationen av konstverket.

Ett långsamt konstprojekt var Ormen Långe som var en maratonstickning. Stickningen, en korg med garn och en beskrivning av projektet fanns i tidningsrummet på ett bibliotek och besökare uppmuntrades att sätta sig ner en stund och arbeta vidare på projektet. Stickningen hann bli många, många meter lång innan projektet avslutades.

publishable-mag