Bli konstnär

Det kanske inte är så jättemånga som funderar på att bli konstnärer. Man har ju hört att det är omöjligt att försörja sig som en sådan. Alla möjliga rykten florerar och har gjort det genom historien. Konstnärer, bohemer. Vad håller de egentligen på med? Dricker vin och dansar? Detta är en intressant text på ämnet.

Hursomhelst – konstnärernas dekadenta leverne – det är mest myter. Faktum är att konstnärer jobbar enormt hårt och dessutom utan att få skäligen betalt. Besök valfri konstskola och ni ska få se hur det står i sina ateljéer dag och natt och sliter med sina verk i vilket medium det än må vara – måleri, skulptur, video, performance, installation eller något annat. De har något att berätta och vi borde lyssna. De offrar en hel del av sin livskvalitet för att fungera som en spegel för samhället. Något vi kan möta och ta del av något annat. Ett annat sätt att se på saker. En ny vinkel. Ett nytt sätt på vilket ljuset kastas. Ett nytt sätt att förhålla sig till verkligheten.

Konstdebatten i Sverige är livlig för landets storlek. Vi har en stark tradition av offentlig konst och gestaltning, vilket är sympatiskt eftersom den då inte är utestängande överhuvudtaget. Samhället behöver förstå hur viktig konsten är. Den har alltid funnits med oss och är här för att bestå.

Så du ser – konsten är viktig och konstnärer behövs. Det går att inleda sin konstnärsbana på ett förhållandevis enkelt sätt. Man behöver inte plugga på högskola för att ha en utställning. Det är fritt fram för alla. Så sätt igång. Om du har möjlighet så hyr en ateljé att arbeta i. Det hjälper en att fokusera på sina alster och göra dem med högre kvalitet. Försök leta upp några som också vill hålla på med konst så att ni kan diskutera ert arbeta och ge varandra respons. Det är utvecklande.

Efter ett tag kommer du ha producerat en hel del verk. Eller ett eller två stora och omfattande sådana. Då har det blivit dags för utställning. Vernissagen är viktig. Det är då du bjuder in alla du känner (samt andra intressenter) och då ska du givetvis servera Prosecco. Något annat vore ju tokigt. Med lite tur, om din konst är intressant nog, kommer du tjäna pengar. Alternativt sätta igång ett livligt samtal eller till och med få en recension i media. Kanske leder detta till att du får blodad tand och vill ta det hela ännu litet längre. Kanske bildar du en konstnärsgrupp och går till historien som en viktig kulturpersonlighet som verkade för det svenska och det internationella konstlivet? Vi spekulerar bara – rena fantasier – men är det inte precis det konstnärer ägnar sig åt? Då är det ju bara rätt att vi gör det även här. Med det sagt – måla på!

publishable-mag